NenaK.
•°•ToKiO HoTeL FaN•°•
Din: BILLU`S KLEINE HERZ
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 171
|
|
NIRVANA...... :X Nirvana a fost o trupă de muzică grunge rock fondată în 1987 în Aberdeen, statul Washington, SUA. Trupa a început să devină cunoscută în "mainstream"-ul muzicii rock mulţumită piesei „Smells Like Teen Spirit” („Miroase A Spirit Adolescentin”) de pe albumul lor din 1991 „Nevermind” („Las-o baltă”). Tot mulţumită acestui succes au devenit populare şi alte trupe de „grunge” precum Alice in Chains, Pearl Jam, sau Soundgarden. Astfel, rock-ul alternativ a fost introdus masiv în mass-media americană de la începutul anilor '90 ai secolului trecut.
Kurt Cobain, liderul formaţiei, a fost numit în media, „spokesman of a generation” („purtătorul de cuvânt al unei generaţii”), în timp ce Nirvana trebuia să fie reprezentanta „Generaţiei X”. În realitate, Cobain nu era încântat de atenţia primită din partea mass-mediei şi a încercat să se concentreze asupra muzicii sale, asupra creaţiei artistice. El şi-a provocat fanii cu al treilea album de studio, „In Utero”. Deşi popularitatea trupei a scăzut între ascultătorii de rock „mainstream”, nucleul de bază al fanilor Nirvana a continuat să aprecieze profunzimea întunecată a trupei, care s-a făcut simţită şi în cadrul reprezentaţiei de la MTV Unplugged, din 1993.
Nirvana s-a dezmembrat după moartea neaşteptată a lui Kurt Cobain din aprilie 1994, dar popularitatea trupei a continuat să crească. La opt ani după moartea lui Cobain, un demo neterminat pe care trupa l-a înregistrat cu două luni înainte de sinucidere, „You Know You're Right” („Ştii că ai dreptate”), a ajuns pe locul întâi în topuri de radio din întreaga lume. S-au vândut mai bine de 60 de milioane de albume pe tot globul de la debutul trupei, incluzând aici 10 milioane de copii ale albumului „Nevermind” numai în Statele Unite. Posturi de radio din întreaga lume includ şi astăzi cântece Nirvana în playlist-urile lor.
[modifică] Membri ai trupei Kurt Cobain - voce, chitară Krist Novoselic - bass Aaron Burckhard - tobe (1987) Dale Crover - tobe (1987-1988, 1990) Jason Everman - chitară (1989) Chad Channing - tobe (1988-1990) Dan Peters - tobe (1990) Dave Grohl - tobe (1990-1994) Pat Smear - chitară (1993-1994)
[modifică] Discografie Albume & Compilaţii
An Titlu Casă de discuri Alte informaţii 1989 Bleach Sub Pop Primul album de studio. 1991 Nevermind Geffen Records Al doilea album de studio. 1992 Incesticide Geffen Compilaţie de piese de studio rare şi versiuni cover. 1993 In Utero Geffen Al treilea album de studio. 1994 MTV Unplugged in New York Geffen Album live acustic. 1994 Live! Tonight! Sold Out!! Geffen 1995 Singles Geffen 1996 From the Muddy Banks of the Wishkah Geffen 2002 Nirvana Universal 2004 With the Lights Out Geffen 2005 Sliver: The Best of the Box Geffen
Single-uri & EP-uri
An Titlu Casă de discuri Alte informaţii 1988 Love Buzz Sub Pop 1989 Blew (EP) Tupelo 1990 Sliver/Dive Sub Pop 1991 Candy/Molly's Lips Sub Pop 1991 Here She Comes Now/Venus in Furs Communion 1991 Smells Like Teen Spirit Geffen (Nevermind) 1992 Come As You Are Geffen (Nevermind) 1992 Lithium Geffen (Nevermind) 1992 In Bloom Geffen (Nevermind) 1992 Hormoaning (EP) Geffen 1993 Puss/Oh, the Guilt Touch and Go 1993 Heart-Shaped Box Geffen (In Utero) 1993 All Apologies/Rape Me Geffen (In Utero) 1994 Pennyroyal Tea Geffen 1994 About a Girl Geffen (MTV Unplugged in New York) 1996 Aneurysm Geffen (From The Muddy Banks of The Wishkah) 2002 You Know You're Right Geffen (Nirvana)
KURT COBAIN
Kurt Donald Cobain (n. 20 februarie 1967 - d. 5 aprilie 1994) a fost un cântăreţ, chitarist şi compozitor în formaţia de muzică rock Nirvana, originară din Seattle. Cobain s-a născut în Aberdeen, Washington şi a avut parte de o copilărie dificilă, la care a făcut referire în unele cântece şi interviuri. Cunoscut pentru versurile sale abrazive şi turburătoare, precum şi pentru registrul vocii, Cobain este considerat unul din cei mai influenţi cântăreţi rock din toate timpurile.
Cobain a format în 1986 trupa „Nirvana”, împreună cu Krist Novoselic. În primii doi ani trupa a devenit cunoscută printre amatorii de grunge din Seattle. În 1991 lansarea videoclipului pentru piesa „Smells Like Teen Spirit” de pe albumul „Nevermind” a marcat schimbarea preferinţelor în rândul fanilor muzicii rock „mainstream”, care în anii '80 preferaseră stiluri precum glam metal, arena rock, sau dance-pop, către grunge şi rockul alternativ în general. Mass-media a transformat acel cântec în „anthem-of-a-generation”[1] („imn al unei generaţii”) şi pe Cobain în „purtătorul de cuvânt” al Generaţiei X, contrar voinţei sale. Printre cântecele compuse de Cobain se numără „Come as You Are”, „Lithium”, „In Bloom”, „Heart-Shaped Box”, „All Apologies”, and „About a Girl”.
În ultimii ani de viaţă Cobain s-a luptat cu dependenţa de droguri şi a făcut cu greu faţă presiunii mass-media, el declarând la un moment dat : „Faimos era ultimul lucru la care vroiam să ajung”. Pe 8 aprilie 1994 Cobain a fost găsit mort în casa lui din Seattle. Moartea lui a fost declarată sinucidere, dar acest subiect este încă unul controversat.
Cobain s-a născut pe 20 februarie 1967 în Grays Harbor Community Hospital din Aberdeen, Washington, ca fiul lui Donald şi Wendy Cobain şi şi-a petrecut primele şase luni de viaţă în Hoquiam, Washington, până când familia sa s-a mutat în Aberdeen[2]. Şi-a dovedit interesul pentru muzică încă din primii ani de viaţă. Conform mătuşii sale Mari, „He was singing from the time he was two. He would sing Beatles songs like 'Hey Jude.' He had a lot of charisma from a very young age” („Începuse să cânte de când avea doi ani. Îi plăcea să cânte melodii de la Beatles precum «Hey Jude». Avea o carismă deosebită de la o vârstă foarte fragedă.”)[3].
Viaţa lui Kurt Cobain s-a schimbat într-un mod dramatic atunci când, în 1975, pe când avea şapte ani, părinţii săi au divorţat, un eveniment citat mai apoi ca unul de impact profund asupra vieţii sale. Mama lui a observat o schimbare majoră în personalitatea sa, Kurt devenind mai retras[4]. Într-un interviu din 1993, Cobain a declarat : „Îmi amintesc că, dintr-un motiv sau altul, mă simţeam ruşinat. Mi-era ruşine de părinţii mei. Nu mai puteam să dau ochii cu unii dintre prietenii mei de la şcoală, deoarece îmi doream cu disperare clasica, ştii tu, familia tipică. Mamă, tată. Îmi doream acea securitate, aşa că mi-am detestat părinţii timp de câţiva ani din cauza asta.”[5] În primul an de după divorţ, Kurt Cobain a trăit cu mama sa, iar după aceea s-a mutat în Montesano, Washington pentru a trăi cu tatăl său. După doar câţiva ani, însă, spiritul său juvenil de rebeliune l-a adus în situaţia de a fi aruncat de la un membru al familiei sau prieten, la altul.[6]
Adolescenţa lui Cobain a fost dificilă. La şcoală era puţin interesat de orele de sport. La insistenţele tatălui său s-a înscris în echipa de wrestling a liceului. Deşi se descurca la el, ura acel sport. Mai târziu, tatăl său l-a înscris înt-o ligă locală de baseball, unde Cobain juca intenţionat prost, pentru a fi eliminat[7]. În schimb, lui Cobain îi plăceau cursurile de artă. Obişnuia să deseneze în timpul orelor, inclusiv fetuşi şi anatomie umană. Cobain era prieten cu un coleg homosexual, şi pentru asta era uneori agresat de elevi homofobi. Acea prietenie i-a făcut pe unii să creadă că şi Cobain era homosexual. Într-un jurnal personal, el a scris fraza „I am not gay, although I wish I were, just to piss off homophobes” („Nu sunt gay, deşi mi-aş dori să fiu, doar ca să-i enervez pe homofobi”.)[8]. Într-un interviu din februarie 1993 a declarat că obişnuia să scrie cu vopsea „God is Gay” pe camioanele de prin Aberdeen. Cobain de asemenea a pretins că în 1985 a fost arestat deoarece a scris pe o bancă „HOMO SEX RULES”[9]. Cu toate acestea, arhivele poliţiei arată că a fost arestat pentru că a scris fraza „Ain't got no how watchamacallit”, cu fiecare „t” scris de patru ori mai mare decât restul literelor[10]. Ca şi adolescent cu viaţă de familie haotică, crescând într-un orăşel din Washington, Cobain şi-a găsit eliberarea în scena punk din Pacificul de Nord-Vest, ducându-se la concerte punk-rock din Seattle. Cobain s-a împrietenit pentru toată viaţa cu membrii trupei „The Melvins”, şi ei tot din Montesano, a căror muzică va influenţa stilul trupei Nirvana.
În mijlocul clasei a zecea Cobain a ajuns să trăiască din nou cu mama sa în Aberdeen. La două săptămâni înainte de terminarea cursurilor, Cobain a abandonat liceul deoarece şi-a dat seama că nu are îndeajuns de multe credite pentru a absolvi. Mama sa i-a dat un ultimatum : să-şi găsească o slujbă sau să plece. După aproximativ o săptămână, Cobain şi-a găsit hainele şi alte posesiuni împachetate în cutii[11]. Obligat să plece, Cobain a stat deseori acasă la prieteni, şi uneori se strecura în pivniţa mamei sale[12]. A început să-şi găsească servicii temporare şi a strâns destui bani pentru a închiria, alături de un prieten, un apartament în iunie 1985; dar după câteva luni Cobain n-a mai putut plăti chiria[13]. Avea să afirme că s-a văzut obligat să trăiască sub podul de pe râul Wishkah, o experienţă care a stat la baza cântecului „Something in the Way”, de pe albumul „Nevermind”[14]. Cu toate acestea, în 2001 Krist Novoselic a declarat „He hung out there, but you couldn't live on those muddy banks, with the tides coming up and down. That was his own revisionism.” („El dădea pe acolo, dar nu puteai trăi pe acele maluri noroioase, cu toate mareele. Acela a fost revizionismul său”.)[15].
În 1986 Cobain s-a mutat în prima casă în care a trăit singur şi şi-a plătit chiria muncind într-o staţiune de pe coastă, la vreo 20 de mile de Aberdeen[16]. În acelaşi timp călătorea frecvent în Olympia, Washington pentru a urmări spectacolele rock[17]. În timpul uneia dintre călătorii şi-a început relaţia cu Tracy Marander. După despărţirea din 1990, şi-a început relaţia cu baterista Tobi Vail de la Bikini Kill.
[modifică] Nirvana Când a împlinit paisprezece ani, unchiul lui Kurt i-a oferit posibilitatea de a alege între o chitară şi o bicicletă; Kurt a ales chitara. A început să exerseze câteva coveruri, inclusiv Back in Black de la AC/DC sau My Best Friend's Girl de la The Cars, şi în curând a început să lucreze la propriile compoziţii.[18]
În liceu Cobain nu a găsit multă lume care să-i împărtăşească pasiunea. Până la urmă l-a întâlnit pe Krist Novoselic, şi el un împătimit al muzicii punk, care stătea aproape de podul Young Street. Mama lui Novoselic era propietarul unui salon de coafat, şi cei doi exersau câteodată în camera de la etaj. Câţiva ani mai târziu, Cobain a încercat să-l convingă pe Novoselic să formeze o trupă împreună, împrumutându-i un demo al fostei trupe a lui Cobain, Fecal Matter. După luni de încercări, Novoselic a acceptat până la urmă propunerea lui Cobain, punând bazele viitoarei trupe Nirvana.[19]
De-a lungul primilor ani în care au cântat împreună, Novoselic şi Cobain au schimbat des bateristul. Până la urmă, cei doi l-au ales pe Chad Channing, cu care Nirvana a înregistrat albumul Bleach, lansat de Sub Pop Records în 1989. Cobain, cu toate acestea, a ajuns să fie nesatisfăcut de stilul lui Channing, aşa că trupa a găsit un înlocuitor, în persoana lui Dave Grohl. Împreună cu Grohl, formaţia a avut parte de cel mai mare succes al ei, albumul lansat în 1991, în premieră de o casă de discuri importantă, Nevermind.
Cobain s-a străduit să concilieze succesul enorm al trupei Nirvana cu originile de underground ale muzicii sale. S-a simţit de asemenea persecutat de mass-media, comparându-se cu Frances Farmer, şi fiind indignat de cei care se considerau fani ai trupei, dar nu înţelegeau cu adevărat mesajul cântecelor (de altfel cântecul In Bloom de pe albumul Nevermind face referire la asta). Un incident care l-a tulburat pe Cobain a fost ştirea că doi bărbaţi au violat o femeie, în timp ce cântau Polly de la Nirvana, un cântec despre drama violurilor. Cobain a condamnat episodul cu ocazia lansării în Statele Unite a albumului Incesticide : „Anul trecut, o fată a fost violată de două risipe de spermă şi ouă, în timp ce fredonau versurile cântecului nostru «Polly». Îmi vine greu să continui ştiind că avem astfel de plancton în rândul ascultătorilor noştri. Îmi pare rău să fiu atât de nepoliticamente corect, dar aşa simt eu”.
[modifică] Mariaj Courtney Love l-a văzut pentru prima oară pe Cobain cântând în 1989, la un spectacol din Portland, Oregon; cei doi au discutat puţin după spectacol şi Love s-a îndrăgostit de el.[20] Conform jurnalistului Everett True, perechea a făcut cunoştinţă în mod formal la un concert al trupei L7/Butthole Surfers din Los Angeles, în mai 1991.[21] În săptămânile care au urmat, după ce a aflat de la Grohl că ea şi Cobain se îndrăgostiseră reciproc, Love a început să-l urmărească pe Cobain. După câteva săptămâni de incertitudine a relaţiei, în toamna lui 1991, cei doi au rămas împreună, ajutaţi şi de consumul de droguri.[22]
Pe 24 februarie 1992 Cobain s-a însurat în Hawaii cu Courtney Love, însărcinată cu copilul său. Pe 18 august s-a născut fiica lor, Frances Bean Cobain, a cărui al doilea nume i-a fost dat după Frances McKee din trupa The Vaselines.
Courtney Love nu a fost placută de fanii Nirvana deoarece aceştia considerau că se foloseşte de soţul ei pentru popularitate (se vehiculează că albumul Hole – Live Through This a fost compus chiar de Cobain). Acesta a fost totodată un motiv pentru critici de a-l compara pe Cobain mai departe cu idolul său John Lennon, relaţia celor doi fiind foarte des comparată cu relaţia lui Lennon cu Yoko Ono.
[modifică] Abuzul de droguri şi sinuciderea Un subiect sensibil legat de viaţa lui Kurt Cobain este cel al utilizării de stupefiante. Fiind bolnav de mic, având probleme grave cu bronşita, urmată de o problemă neidentificată la stomac, îşi pierde încrederea în medici şi ajunge să îşi administreze singur tratament – heroina. A început undeva in jurul anului 1990 ca şi consumator ocazional, însă în 1992 problema a început să afecteze turneul de promovare a albumului Nevermind. Acest lucru, şi vestea că va ajunge tătic, l-a determinat pe Cobain să incerce să intre la reabilitare. In această perioadă trupa a scos pe piaţă albumul Incesticide. După turneul de promovare însă, dependenţa a revenit. In 1993 Nirvana a scos ultimul album de studio, In Utero, urmat de un turneu de promovare, unde a fost inregistrat şi concertul MTV Unplugged, in noiembrie 1993. Aceasta a fost modalitatea de a mulţumi trupele si oamenii care au influentat trupa Nirvana. Zvonuri au circulat in acea perioada cum că cel mai nou material, compilaţia Unplugged, ar fi ultimul extras şi că trupa s-ar despărţi. A urmat o perioadă neagră, în care Cobain a suferit două supradoze – prima, de heroină in New York, când soţia sa nu a chemat ambulanţa şi a preferat să-l resusciteze singură, Kurt urmând să urce pe scenă ca şi cum nimica nu s-ar fi întâmplat, iar a doua, în martie 1994, la Roma, în urma unei combinaţii de alcool cu Rohypnol.
Dupa această întâmplare Cobain a fost de acord să inceapă un program de reabilitare in California – dar a fugit dupa câteva zile din program, sărind gardul. S-a întors in Seattle, unde i s-a pierdut urma. Familia si prietenii s-au ingrijorat, iar Love l-a declarat dispărut, adăugând ca are tendinţe sinucigaşe şi că este în posesia unui pistol. Odată cu declaraţia, a angajat şi un detectiv particular – pe Tom Grant.
Pe 8 aprilie 1994 Kurt Cobain, împuşcat în cap, a fost găsit în casa din Lake Washington de către un electrician. Verdictul poliţiei a fost sinucidere – Kurt lăsând o scrisoare de adio adresată prietenului său imaginar din copilărie, Boddah, în care spunea că viaţa lui a devenit o minciună, că nu mai simte nici muzica şi nici scena – şi că nu mai poate continua. Cobain a fost incinerat, cenuşa sa fiind o treime împrăştiată într-un templu budist din Ithaca, o treime în râul Wishkah şi o treime a rămas în posesia lui Courtney Love.
Circumstanţele dubioase ale morţii lui Kurt Cobain au pornit o întreagă dispută în jurul morţii sale, ce continuă şi în ziua de azi: de-o parte sunt cei care au căzut de acord cu verdictul poliţiei – cel de sinucidere, iar de altă parte sunt cei care consideră că moartea sa a fost cauzată de o crimă, că ar fi fost ucis de către soţia sa.
Cobain scria des în jurnal, lăsând 22 de caiete după moarte. In noiembrie 2002 o selecţie din acestea a fost publicată.
După opt ani de la moartea sa, ultima înregistrare în studio a trupei Nirvana a fost scoasă pe piaţă – piesa You know you’re right, care a ajuns pe locul 1 în toată lumea, aducând o nouă generaţie de fani trupei.
Indiferent de împrejurările morţii, poate că viaţa şi cariera lui Kurt Cobain pot fi cel mai bine descrise de versul piesei lui Neil Young citat chiar de el in ultima scrisoare: „It’s better to burn out than to fade away” („E mai bine să te arzi decât să te pierzi încet în umbră”).
_______________________________________ be Sexy! Be Hot !
Be lover ! Be MINE !
ACEST FORUM SE DUCE DE RAPA...!
CE SE INTAMPLA ?!
DACA O TINEM TOT ASA, SI VIZITELE MELE VOR FI DIN CE IN CE MAI RAR !
BY THE WAY, MI`A PARUT BINE SA VA CUNOSC IN ACEASTA VIATA !
SPER SA NE MAI VEDEM IN CEALALTA VIATA !
|
|