♥●°~°ΦMy_lOv3_BiLlΦ°~°●♥
•°•MoDeRaToR V.I.P•°•
 Din: Tokyo
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2212
|
|
Anime (アニメ, Anime) (pronunţat /ˈćnɪmeɪ/ sau /ˈćnɪmə/ în engleza) este o abreviere a termenului englez „animation” (însemnând animaţie), avându-şi originea în seria manga. Deşi termenul este folosit în Japonia pentru referirea unei animaţii în general, utilizarea în engleză se referă la un material originar din Japonia. În ţara lor originară sunt foarte populare, anul 2001 fiind perioada când Spirited Away(千と千尋の神隠し, Sen to Chihiro no Kamikakushi) a întrecut popularitatea filmului Titanic.
Anime-ul se raportează la o serie manga, aceste două fiind create în acelaşi timp. Alte serii, precum Medarot, sau chiar recentul Tokyo majin gakuen kenpucho sunt inspirate de jocurile video.
Seriile anime sunt distinse în serii televizate. Dacă durata standard a unui episod este în general 20 de minute, numărul total de episoade este variabil. Sfârşitul anilor '80/începutul anilor '90 marchează perioada când tot mai multe serii depăşesc un număr de episoade, cum ar fi Saint Seiya (聖闘士星矢, Seinto Seiya)(114 episoade) şi Dragon Ball Z(291 episoade). Formatul anime-urilor cu 26 de episoade cunoaşte expansiunea spre mijlocul anilor '90, fiind un format convenţional.
Original Video Animation (OVA) sunt produsele anime destinate vânzării video. Calitatea lor tehnică este superioară seriilor televizate, iar bugetul este mai ridicat.
Anime-ul este desenat manual, însă tehnicile asistate de calculator au devenit chiar comune în ultimii ani. Este utilizată în seriile televizate, filme, video-uri, jocuri video şi reprezintă toate genurile fictionale.
Anime-ul începe odată cu secolul al XX-lea, când regizorii japonezi au experimentat tehnicile animate explorate în Franta, Germania, Statele Unite ale Americii şi Rusia. Cel mai vechi anime a fost ecranizat în 1917; era un clip de două minute cu un samurai care încerca să îşi testeze noua sabie pe ţinta sa, doar ca să fie înfrânt de către aceasta..
Prin 1930, animaţia devine o alternativă a narării comparate cu industria subdezvoltată a actoriei (live-action). Spre deosebire de America, industria live-action rămâne în Japonia o piaţă mică, suferind de bugetări şi restricţii ale locaţiilor şi castingurilor. Lipsa actorilor vestici, de exemplu, a făcut aproape imposibile filmările din Europa, America sau lumi fantastice care nu implică Japonia. Animaţia le permitea artiştilor să creeze orice personaje şi locaţii.
Succesul filmului Albă-ca-Zăpada şi Cei Şapte Pitici al lui Disney din 1937 influenţează animatorii japonezi.. Osamu Tezuka adaptase şi simplificase numeroase tehnici de animaţie Disney pentru a reduce costurile şi numărul cadrelor în producţie. Această metodă a fost percepută ca o tehnică temporară care să îi permită producţia într-un program fix cu personal neexperimentat.
În timpul anilor '70, are loc o creştere a popularităţii seriilor manga, care ulterior au fost animate, în special cele create de Osamu Tezuka, care a fost numit o „legend㔺i „zeul manga”. Munca sa şi a altor pionieri în domeniu au inspirat caracteristici şi genuri care sunt elementele fundamentale ale animeului de astăzi. Genul marelui robot (cunoscut ca „Mecha” în afara Japoniei), de exemplu, luase formă prin Tezuka, se dezvoltase în genul Super Robotului prin Go Nagai şi alţii, şi a fost revoluţionat la sfârşitul deceniului de Yoshiyuki Tomino, care dezvoltaze genul Robotului Adevărat. Anime-urile cu roboţi precum seriile Gundam şi Macross au devenit clasice în anii'80, stilul robotic fiind cel mai comun în Japonia şi restul teritoriilor. Perioada aceasta devine mai acceptată în mainstreamul japonez (deşi mai puţin ca seriile manga) şi cunoaşte o expansiune în producţie. Seriile anime cunosc expansiunea în magazinele de peste mări în anii '90 şi chiar mai mult în anii '00.
În timp ce anime-ul intrase în magazinele dinaintea Japoniei anilor 60, a cunoscut o creştere în exportul cultural din timpul expaniunii pieţei între anii 1980-1990. Piaţa anime pentru Statele Unite ale Americii singură „valorează aproximativ 4.35 miliarde $, conform Japan External Trade Organization.” Anime fusese un succes comercial în Asia, Europa şi America Latină. De exemplu, jocul video Saint Seiza a fost lansat în Europa datorită popularităţii showului, chiar şi după ani de la încetarea transmisiei acestuia.
Companiile de distribuţie anime organizează licenţele şi distribuirile materialelor anime. Anime-ul licenţiat este modificat de distribuitori prin dublajul în limba ţării şi subtitrând melodiile japoneze. Utilizând un tipar de distribuire asemănător Hollywood-ului, lumea este divizată în cinci regiuni.
Unele editări ale referinţelor culturale pot să apară pentru urmarea mai eficientă a referinţelor culturii non-japoneze. Anumite companii pot să îndepărteze orice conţinut inacceptabil, conform legii domestice. Acest proces de editare a fost utilizat foarte mult în trecut (ex. Robotech), încă folosirea sa a fost refuzată datorită cererii de anime-uri în forma lor originală. Această „atingere uşoară” a devenit favorita celor care erau nefamiliarizaţi cu anime. Utilizarea acestor metode sunt evidenţiate cu succes de Naruto şi programul de blocare Adult Swim al Cartoon Network, ambele care execută editări minore.[citation needed]
Sosirea DVD-urilor a făcut posibilă includerea multiplelor limbi într-un singur produs. Acest lucru nu s-a întâmplat şi cu casetele VHS, în care un fişier VHS era folosit în mod separat şi fiecare casetă VHS costa cât un DVD. „Atingerea uşoară” se aplica lansărilor DVD, datorită faptului că includeau versinea dublată şi originalul japonez subtitrat, fiind tipic needitat. Anime-ul editat pentru televiziune este de obicei lansat de pe DVD needitat, cu toate scenele intacte.
Reţelele de televiziune transmit regulat programul tv. În Japonia, reţele majore naţionale, cum ar fi TV Tokyo fac acest lucru regulat. Staţiile de emisie regionale mai mici transmit anime sub ultra frecvenţă. În Statele Unite ale Americii, televiziunile prin cablu cum ar fi Cartoon Network, Disney, Sci-Fi şi altele îşi dedică o parte a timpului pauze pentru anime. Sony a pus bazele pentru Animax şi canalul Jetix al Disney, pentru emisia animeurilor în multe ţări ale lumii. Anime Central emite doar în Marea Britanie. Deşi este o încălcare a drepturilor de autor, unii fani adaugă subtitrări proprii la unele anime-uri. Acestea sunt distribuite ca fansubs. Implicaţia etnică a producerii, distribuirii sau urmăririi fansubs sunt subiecte foarte controversate chiar dacă grupurile fansub nu au nici un profit. Odată ce seria a fost licenţiată în afara Japoniei, aceste grupuri de obicei încetează distribuţia lucrărilor. Într-un caz, Media Factory Incorporated ceruse ca nici un material de-al lor să fie sursă fansubs, lucru respectat de comunitatea respectivă. În alt caz, Bandai le mulţumise celor ce se ocupau cu fansubs pentru rolul lor în popularizarea serialului The Melancholy of Haruhi Suzumiya în lumea vorbitoare de limbă engleză.
Internetul jucase un rol semnificativ în expunerea anime-ului dincolo de Japonia. Înainte de anii 90, anime-urile aveau o expunere limitată dincolo de graniţele Japoniei. Coincidenţa face că, odată cu creşterea popularităţii Internetului, anime-urile au cunoscut aceeaşi expansiune. Combinarea comunităţilor Internetului şi cantitatea de materiale anime în creştere, de la video la imagini, au contribuit la creşterea fancluburilor anime. Pe măsură ce Internetul cunoaşte expansiunea, reclamele de pe Internet cunosc o creştere a revenues de la 1.6 miliarde yeni la peste 180 miliarde între 1995 şi 2005.
Animaţia japoneză este foarte populară în ţări precum Taiwan, Coreea de Sud şi Asia de Sud unde, de exemplu, seria pentru copii Doraemon s-a extins în Thailanda şi Filipine, egalând seriile Pokémon.
În America Latină anime-ul a fost distribuit în decada anului 1970, în Mexic şi Argentina cu seriile Heidi, Princesa caballero, Candy Candy şi Meteoro. Multe alte creaţii anime precum Les seguirían Kimba, El León Blanco, Mazinger Z, Robotech au fost difuzate de programele latin-americane. Spre 1990 anime-ul a câştigat popularitate prin seriale precum Saint Seiya, Sailor Moon, Ranma 1/2 şi seriile saga Dragon Ball şi mai târziu Pokémon, Card Captor Sakura şi Yu-Gi-Oh. Distribuitorii erau Locomotion, Fox Kids, Cartoon Network. Actualii distribuitori latin-americani sunt Animax, (succesorul lui Locomotion, loc care a fost cumpărat pentru Sony), Cartoon Network şi Etc...TV în Chile. Anime-ul a fost difuzat în Europa: Spania, Italia şi Franta suferind de o "invazie pacifistă". Într-adevăr, primul anime transmis în Franţa a fost seria Ribon no Kishi şi Kimba, El León Blanco, însă importul masiv abia începuse doar după succesul seriei UFO Theft Grendizer, predată în 1978. Televiziunea programatoare a anime-ului este un fenomen recent în Germania. Prima serie de transmisii în Germania de Vest a constat în Speed Racer în 1971, Captain Future în 1980, însă cu slabe succese, datorită acuzelor de violenţă exagerată şi inapropiată pentru copii. În aprilie 2007 Romania, Ungaria şi Republica Cehă au lansat postul Animax, canal ce emite anime-uri 24 de ore.
_______________________________________

 uhhhhhhh...c dragutz ...p naiba

|
|